پتوز چیست؟

هرگونه اختلال در عملکرد ماهیچه بالابرنده پلک فوقانی باعث افتادگی پلک (پتوز) می شود. میزان پتوز ممکن است از چندمیلی متر تا افتادگی کامل پلک و بسته شدن چشم باشد.

یکی از متداول ترین عوارض جانبی تزریق بوتولینوم توکسین آ، افتادگی موقت پلک می باشد. تزریق نادرست در ناحیه بین بینی و بالای ابرو (Glabellar sites) باعث ایجاد پتوز و افتادگی پلک می شود. در این حالت نوروتوکسین   از طریق غشای نازک به ماهیچه بالابرنده‌ی پلک فوقانی منتقل شده و موجب تضعیف عضله پس از دو تا ده روز پس از تزریق نوروتوکسین  می گردد. افتادگی پلک ممکن است در یکی از چشم‌ها یا در هردو چشم اتفاق بیفتد که در نهایت باعث عدم تقارن در چهره افراد می‌شود این عارضه ی جانبی برای افراد که جهت دستیابی به ظاهر جوان تر از نوروتوکسین  استفاده کرده اند، بسیار ناخوشایند و نگران کننده است.

انتشار نوروتوکسین  به نواحی غیر هدف و بروز پتوز کاملا به عملکرد و آگاهی پزشک متخصص به آناتومی و عمق و مکان ماهیچه های مختلف صورت بستگی دارد. با توجه به این که پوست افراد به لحاظ ضخامت و خاصیت ارتجاعی با یکدیگر متفاوت است آگاهی از این تفاوت ها و نیز بررسی سابقه ی بیماری مانند سابقه جراحی های صورت، سابقه ابتلا به پتوز و بیماری هایی مانند مالتیپل اسکروزیس توسط پزشک متخصص بروز پتوز را به حداقل می رساند.

انتخاب حجم، دوز، غلظت و روش مناسب تزریق توسط پزشک متخصص ارتباط مستقیم با بروز پتوز دارد.

مطالعات انجام شده در این زمینه نشان داده است تزریق یکباره ی نوروتوکسین  به مرکز ماهیچه موجب انتشار آن به نواحی اطراف و بروز پتوز می شود در حالی که تزریق متعدد در امتداد ماهیچه بروز پتوز را کاهش می دهد.

پزشک متخصص باید آشنایی کامل به غلظت و حجم نوروتوکسین  تزریقی داشته باشد زیرا نوروتوکسین  در حجم بالا و یا رقیق‌تر از حد استاندارد، از ماهیچه‌ی هدف به نواحی اطراف حرکت کرده و احتمال بروز پتوز را افزایش می دهد.

راه های پیشگیری از بروز پتوز

  • انتخاب و مراجعه به پزشک متخصص
  • آگاه سازی کامل پزشک از تمامی سوابق بیماری و شرایط پوستی
  • رعایت همه جانبه مراقبت های بعد از تزریق نوروتوکسین

مراقبت های پس از تزریق نوروتوکسین که به کاهش بروز پتوز کمک می کند.

  • محل تزریق نوروتوکسین را با دست لمس نکنید.
  • دوش نگیرید و صورت خود را با آب گرم نشویید.
  • سر خود را خم نکنید و دراز نکشید.
  • دخانیات استعمال نکنید.
  • ورزش های سنگین انجام ندهید.
  • انجام لیزر، میکرونیدلنیگ و میکرودرم را حتما با مشورت پزشک خود انجام دهید!

درمان پتوز؟

تزریق بوتاکس یک روش درمانی با تاثیر موقت است و پس از گذشت چند ماه به تدریج تاثیر بوتاکس از بین میرود. معمولا اثر نوروتوکسین 3 تا 7 ماه پس از تزریق کاملا از بین می رود اما افتادگی پلک ناشی از تزریق بوتاکس سریع‌تر رفع شده و انتظار می رود پس از 4 تا 6 هفته (یا در برخی موارد 3 تا 4 ماه) بصورت خودبخودی رفع گردد. علاوه بر گذر زمان روش‌های دیگری نیز وجود دارند که می‌توانند به بهبود سریع‌تر وضعیت پتوز کمک کنند. استفاده از قطره های چشمی مناسب مانند  قطره چشم آپراکلونیدین Apraclonidine ،  قطره چشمی بریمونیدین Brimonidine و قطره چشمی نفازولین که توسط پزشکان تجویز می شود، به بازگشت فعالیت و انقباض ماهیچه‌ی پلک کمک می کند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *